“Zorgzaamheid, behulpzaamheid en inlevingsvermogen zitten bij mij in de aard van het beestje.”

 

Mijn naam is Valérie van Kooij, ik ben 24 jaar en sinds kort mentor van een exceptionele jonge vrouw. Mijn persoonlijke kwaliteiten en vaardigheden inzetten voor anderen is één van de dingen die ik het allerliefste doe. Zorgzaamheid, behulpzaamheid en inlevingsvermogen zitten bij mij in de aard van het beestje. Het geeft me energie, kracht en enorm veel voldoening. 

Naast mijn studie Rechtsgeleerdheid aan de Universiteit Utrecht en diverse banen, wilde ik méér doen. Direct van waarde zijn voor iemand die dat echt kan gebruiken. Al snel had ik mij aangemeld als vrijwilliger op het platform van ‘NL voor elkaar’ en werd ik benaderd door Hester van Mentorschap Midden- en Noordoost Brabant. Dit was echt iets voor mij. Als wettelijk mentor kon ik de directe belangen van mijn cliënt behartigen. Opkomen voor de meest kwetsbare mensen in onze samenleving.

Na dit eerste contact kwam Hester persoonlijk langs voor een echte kennismaking. Er volgde een supergezellig en interessant gesprek, met de nodige diepgang. Hester legde mij precies uit hoe het mentorschap in zijn werk gaat, welke aspecten daarbij komen kijken en welke verplichtingen de hoedanigheid met zich meebrengt. We waren beide enthousiast. Ik startte met een uitgebreide e-learning over het mentorschap, wettelijke beschermingsmaatregelen, taken en verplichtingen, aansprakelijkheid en diverse andere aspecten die bij het mentorschap kwamen kijken. Ondertussen was Hester achter de schermen bezig met het zoeken van de juiste match.

Met alle eerlijkheid kan ik zeggen dat Hester de beste match-maker is van Midden-en Noordoost Brabant. Nadat zij kennis had gemaakt met Marleen als nieuwe cliënt, had zij ons direct als match in gedachten. Die match bleek dik geslaagd. Marleen en ik maakte al snel kennis met elkaar in het bijzijn van Hester en de begeleiding van Marleen. In eerste instantie was het moeilijk voor haar om een weg te zoeken in het idee van een mentor. Desondanks bouwde we in het eerste kennismakingsgesprek al een bijzonder gevoel van vertrouwen op. We deelden levensverhalen, angsten, passies en wensen. Samen stonden we sterk. Ik nam haar stem niet over. Ik schoof haar wensen niet opzij. Ik kan juist haar stem zijn als zij even niet weet wat ze moet zeggen. Ik kan haar belang boven die van een ander plaatsen op het moment dat dat nodig is. Ik kan haar rust geven over alle formele, juridische en praktische zaken die komen kijken bij specialistische zorg- en woonomstandigheden.

We besloten direct een afspraak te plannen om elkaar weer te zien en elkaar beter te leren kennen. Die afspraak heeft inmiddels plaatsgevonden. Ik had de eer om met Marleen samen de zorgboerderij te bezoeken waar zij vol liefde en passie haar dagen spendeert. Het vertrouwen groeide. De gesprekken waren diepgaand, intens en ik kwam ontzettend veel over haar en haar verleden te weten. Desondanks werd 90 % van de tijd gevuld met hard gelach om elkaars grappen. Ze vertelde me dat ze blij met me was. Ze kon zichzelf zijn bij mij. Inmiddels staat de derde afspraak gepland. We zullen dan verder ingaan op de concrete onderwerpen waar zij mijn hulp bij kan gebruiken. Maar het allerbelangrijkste blijft, dat ik naast alle officiële en formele stukjes, haar maatje kan zijn.